Selecteer een pagina

Deze tips helpen jou met het schrijven van een goede tekst voor jouw website. Schrijf een tekst die je lezer wil lezen, blijft lezen en aanzet tot actie.

Jij wil jouw lezer toch ook de best mogelijk tekst aanbieden? Lees dan deze tips voor het schrijven van een goede tekst. Of het nou is voor een blog, goede webteksten, een sales brief of een landingspagina. Deze tips maken jouw teksten aantrekkelijker.

Meer nog dan welk soort teksten dan ook is online copy gericht op een specifiek doel. Je vertelt iemand over jouw product met het doel deze te verkopen. Je vertelt inhoudelijk sterke verhalen om je merkidentiteit te bevestigen of op te bouwen. Of je vertelt iemand over de diensten die je levert, de ervaring die je daarmee hebt opgedaan, de successen die je hebt behaald, met het doel aangenomen te worden.

Maar bedenk eens hoeveel informatie mensen dagelijks voor hun kiezen krijgen. Driftig scrollend door hun tijdlijn. En hoe vaak ben jij niet afgehaakt na het lezen van één of twee zinnen. Je was niet meteen geboeid dus geen verdere interesse.

Volg deze 15 basisprincipes voor het schrijven van een goede tekst en je kans van slagen is meteen verveelvoudigd. Inclusief extra hulpmiddel en de foute en goede voorbeelden om zo specifiek mogelijk zijn (zie punt 9)

1 – De lezer komt op de eerste plek

Weet voor wie je wil schrijven. Wie is je doelgroep?

Iemand die kleding verkoopt voor kleine kinderen kan zomaar de vergissing maken om de tone-of-voice af te stemmen op 5-jarige. Terwijl het de ouders zijn die het lezen en de uiteindelijke aankoop doen.

Wat helpt hierbij is het ontwikkelen van een buyer persona. Dit is een semi-fictief persoon, een concreet voorbeeld van je doelgroep.

Heb je voor jouw bedrijf al een of meerdere buyer persona’s in kaart gebracht dan heb je daarmee natuurlijk al je ideale lezer en weet je aan wie je je tekst kan richten.

Gebruik anders deze tool van Hubspot om in een paar stappen een basisprofiel te maken.

Voorbeeld Buyer Persona

(Voorbeeld van een buyer persona profiel. Bron: https://www.scaleupexperience.com)

2 – Bepaal één duidelijk onderwerp

Bedenk één duidelijk onderwerp waar je over wil schrijven en zorg dat elke zin, elk woord in dienst staat van dit onderwerp. Dat is het minste wat je je lezer verschuldigd bent. Niemand zit te wachten op een verhaal dat nergens over gaat.

Zoveel teksten die geen duidelijk onderwerp hebben. Die zich niet focussen op één doel, maar alle kanten op schieten. Of waarbij überhaupt een onderwerp lijkt te ontbreken en die gewoon voortkabbelen.

Vaak is dit onzekerheid. Je bent bang dat je een tekst schrijft die niet goed is, niet lang genoeg, niet interessant genoeg. Dus wat doe je; je stopt er gewoon zoveel mogelijk ideeën in.

De aandacht van je (potentiële) lezer is het grootste goed. Ga er dus zuinig mee om. Verkwansel het en je bent degene voorgoed kwijt.

Kies dus voor één onderwerp en houd je aan dat onderwerp. Het maakt je tekst een stuk aangenamer om te lezen en het maakt het voor jezelf en de lezer ook duidelijk waarop de tekst moet worden beoordeeld.

3 – Een goede kop

Het schrijven van een goede kop, of headline, is van essentieel belang. Er zijn ik weet niet hoeveel blogs over geschreven. En elk handboek over copywriting weidt er minimaal een hoofdstuk aan.

De 80/20-regel is de gouden standaard. Dit betekend dat van elke 10 lezers er 8 zijn die alleen maar de kop lezen en slechts 2 überhaupt beginnen aan het lezen van de rest. Anders gezegd, voor elke euro besteedt aan jouw tekst zit 80 cent in de kop.

Laat dat even inzinken.

Hoe dan een goede kop te schrijven? Gebruik de 4 u’s formule als praktisch uitgangspunt.

  1. Urgent (urgent): Maak het je lezer duidelijk dat wat je te vertellen hebt nu relevant is. Denk hierbij aan verkoopacties als ‘alleen dit weekend 50% korting’. Maar ook een kop als ‘De 5 digital marketing trends van 2020’ geeft een duidelijke tijdelijkheid.
  2. Unique (uniek): Zorg ervoor dat wat je schrijft niet eerder is geschreven of schrijf het anders op een manier waarop het niet eerder is gezegd. Je onderscheiden van je concurrent is heel belangrijk.
  3. Ultra-specific (heel specifiek): Wees in je titel heel specifiek in wat de lezer mag verwachten. Je titel kan bijvoorbeeld zeggen ‘De gevolgen van de bankencrisis’. Dit kan nog vele kanten op. Wanneer de titel luidt ‘De micro-economische gevolgen van de bankcrisis voor gezinnen die in de bijstand zitten’ zal je misschien minder lezers trekken, maar degene die lezen zullen des te beter bediend worden door jouw tekst.
  4. Useful (nuttig): Eigenbelang is een van de krachtigste motivators. Maak dus duidelijk welk voordeel de lezer uit jouw tekst haalt. Dit is ook de reden waarom ‘How to…’ en ’11 tips voor…’ teksten goed werken. Het maakt heel duidelijk wat de lezer eraan heeft.

Heb je een koptekst geschreven? Geef hem dan een score van 1 tot 5 op al deze 4 punten. Hij hoeft niet op alle 4 de punten een 4 of hoger te scoren (misschien is urgentie voor jou kop niet van belang). Maar zorg er in elk geval voor dat je op 3 van de 4 punten minimaal een 4 scoort.

Sommige mensen beginnen met het schrijven van de kop en andere eindigen er juist mee. Doe wat voor jou het beste werkt. Geen van deze methodes is aantoonbaar beter of slechter.

4 – Bouw de tekst logisch op

Oké, als het goed is heb je op dit punt een duidelijk onderwerp.

Je wil iets verkopen. Ik neem bijvoorbeeld de LG OLED. USP van dit product is natuurlijk dat ‘zwart ook echt zwart is’ en dat het mede daarmee een nog betere kijkervaring biedt. Dit wil je dan ook terug laten komen in de kop en hier weid je dan verder over uit in de eerste 1 of 2 alinea’s.

Uiteraard heeft deze tv de nieuwe eigenaar wel wat meer leuks te bieden, maar die punten zijn secundaire en komen in het verdere verloop van de tekst aan bod. Je wilt de aandacht van de lezer pakken door te beginnen met aan te geven wat het hen biedt. De meer technische details komen later om je tekst diepgang en geloofwaardigheid te geven.

Dus bedenk wat je sterkste (verkoop)argument is. Begin daarmee en bouw je tekst verder uit met je vervolgargumenten.

Maar een informerende tekst als deze blog loopt ook vaak via een bepaalde volgorde. Het proces van het schrijven van een tekst heeft ook een duidelijk begin en einde dus daar zijn deze punten dan ook naar gerangschikt.

Het doel van je tekst is het winnen van het vertrouwen van je lezer. En om je lezer iets te geven waar diegene wat aan heeft. Of je dit nu doet om iets te verkopen of om de lezer te informeren of te vermaken.

LG Openingstekst technisch en vaag

(Openingstekst voor de LG OLED. Niet heel aansprekend. Ook als je rekening houdt met tip 8)

5 – Schrijf in korte zinnen

Nu komen we aan bij het daadwerkelijke schrijfwerk.

En het belangrijkste punt daarbij is: maak je tekst makkelijk en aangenaam om te lezen. De meest simpele manier om dit te bereiken is om je zinnen kort te houden. Ga uit van maximaal 25 woorden per zin. Tuurlijk mag een zin wel een keer meer woorden bevatten, maar dit moet een uitzondering zijn.

Heb je een tekst geschreven waarin veel lang zinnen staan? Kans is groot dat je deze makkelijk kan opbreken in 2 of meerdere zinnen. Kijk waar je een punt kan plaatsen en een nieuwe zin kan beginnen.

Of gebruik andere vormen van punctuatie. Zet iets bijvoorbeeld tussen haakjes of gebruik een aandachtsstreepje (-) om je punt te accentueren.

Wil je de leesbaarheid van je tekst testen? Dat kan heel makkelijk via deze leesniveau tool

6 – Schrijf in korte alinea’s

Het inkorten van alinea’s is ook een manier om het leesgemak te vergroten.

Het is je misschien al opgevallen dat deze tekst is opgedeeld in relatief korte alinea’s. Dit is omdat korte alinea’s brengen overzicht in een tekst en geven de lezer houvast bieden.

Daarom dat ik in mijn tekst ook zinsdelen dik accentueer. Het maakt de tekst makkelijker te scannen. Zo kan mijn lezer vooraf net beter inschatten of de tekst de moeite waard is. Ik wil niets liever dan dat zoveel mogelijk mensen mijn teksten lezen, maar ik wil ze niet in de maling nemen.

Maak het de lezer duidelijk waar je tekst over gaat en maak de tekst dan zo makkelijk leesbaar mogelijk.

7 – Schrijf actief

Iedereen die al wat ervaring heeft met het schrijven van teksten kent deze regel: schrijf actief. Het is een cliché, maar voor goede redenen.

Actieve teksten zijn aangenamer om te lezen en zorgen er beter voor dat lezers blijven hangen. Bij een actieve zin gaat het onderwerp een actie aan. Bij een passieve zin ondergaat het onderwerp de actie.

Passieve zinnen zijn als de winkelmedewerker die met tegenzin, zeurende toon jouw vraag beantwoord. Het liefst loop je al weg na 2 woorden. Actieve zinnen zijn als gemotiveerde winkelmedewerkers. Die je helpen met een lach en er niet omheen draaien, maar op positieve wijze jouw helpen en als het even kan meteen inspelen op vervolgvragen.

Dus niet:
‘Wij zullen er zorg voor dragen dat uw producten binnen de aangegeven 48 uur wordt bezorgd.’

Maar:
‘Uw product wordt binnen 48 uur bezorgd’

Voorbeeld van passief schrijven ipv actief schrijven

(In de passieve vorm toch net iets minder pakkend...)

8 – Vermijd technisch jargon

Je wil ten alle tijden voorkomen dat de lezer je tekst leest en hem niet begrijpt. Grootste boosdoener; jargon.

Jargon heeft het effect van insluiten en uitsluiten. Spreek je tegen vakgenoten dan geeft jargon een gevoel van vertrouwen. Een idee van gelijkheid. Te simpele taal kan dan juist betuttelend overkomen.

Maar in bijna alle gevallen wordt jouw tekst gelezen door mensen die jouw beroepsjargon niet kennen en begrijpen. En ook niet de moeite gaan nemen dit wel te doen.

Laat mij je 2 stelregels meegeven die ik heb geleerd van copywriting expert Robert W. Bly:

 

  1. Gebruik geen jargon tenzij minimaal 95% van je lezers het begrijpt. Staat je baas/opdrachtgever erop dat je jargon gebruikt? Zorg er dan voor dat deze termen helder worden uitgelegd.
  2. Gebruik geen jargon tenzij het de meest simpele en exacte manier is om iets te zeggen. Neem bijvoorbeeld het woord ‘software’. Dit is in wezen jargon, maar weet jij een betere manier om deze term te verwoorden?

9 – Wees specifiek

Als je iets over wil brengen moet je specifiek zijn. Of het nu is om te verkopen of te informeren, het zijn de concrete details die het vertrouwen van de lezer winnen. In de details, in de feiten, kan jij je onderscheiden. Het laat zien dat je weet waar je over praat en dat je geen gebakken lucht verkoopt.

Zorg er dus vooraf voor dat je je huiswerk hebt gedaan en dat je een lijst hebt vol belangrijke feiten. De feiten creëren vertrouwen. Het laat de lezer merken dat je weet waar je over praat. Daarbij maakt het zaken concreet die anders vaag waren gebleven en lastig te begrijpen.

10 – Wees bondig

Voorkom nietszeggende en vagen woorden en uitdrukking. Gebruik geen woorden als ‘misschien’ of ‘in principe’. Als de lezer merkt dat jij al niet zeker bent van je zaak zal je diegene ook niet kunnen overtuigen.

Vaak kan je ook voegwoorden en verbindingswoorden weglaten. Tuurlijk, deze kunnen nodig zijn om bepaalde verbanden aan te duiden, maar kunnen ook vaak weggelaten worden zonder onduidelijk te zijn.

Zorg er voor dat elk woord telt en dat elke zin in dienst staat van je onderwerp. Hier vind je een handige lijst met woorden die je kan schrappen.

Maar bondig betekent niet dat je tekst kort moet zijn. Integendeel, lange tekst zijn vaak overtuigender. Ze informeren de lezer diepgaander en in meer detail. Maar als je tekst in 1000 woorden net zo overtuigend kan zijn als in 1500 woorden ga dan altijd voor de bondige variant!

11 – Schrijf persoonlijk en in spreektaal

“I don’t know the rules of grammar. If you’re trying to persuade people to do something, or buy something, it seems to me you should use their language.”

― David Ogilvy

Voor de duidelijkheid, David Ogilvy is een van de grootste en meest succesvolle copywriters ooit. De hoofdpersoon uit de serie Mad Men is op hem geïnspireerd. Neem zijn lessen serieus.

Probeer te schrijven zoals je praat. Schrijf van persoon tot persoon en doe dit in heldere, simpele en directe taal.

Blijf je voorhouden dat je tekst door iemand wordt gelezen. En wat denk je dat iemand liever leest? Stijve en formele bedrijfspraatjes over ‘high end producten’ die vooral het bedrijf centraal zetten en praten over wat voor fantastische en innovatieve producten zij hebben ontwikkeld. Of iemand die jou aanspreekt en je in simpele taal vertelt welke voordelen jij kan halen uit hun product?

Schrijf dan ook niet in een vorm als ‘Bedrijf X maakt dit product dat inspeelt op de behoefte van zijn klanten’. Maar maak het persoonlijk en direct door te gaan voor ‘

Dit geldt ook in B2B-communicatie. Je communiceert niet met een bedrijf, maar je communiceert met een accountmanager, iemand van HR of misschien zelfd de CEO. Schrijf dan ook zoals je tegen een persoon praat.

Voorkom ook oubollige, stijf en formeel taalgebruik. Hier een lijst met woorden die je niet moet gebruiken. En aantrekkelijke alternatieven.

12 – Schrijf een duidelijk call to action

Dit punt geldt niet voor alle teksten. Maar als hij geldt voor jouw tekst dan verdient hij ook de nodige aandacht.

Ook hier geldt dat je duidelijk moet weten wat je de lezer wil laten doen. En schrijf dan een krachtige en korte call to action

Dus niet:
Ben jij klaar om je in te schrijven?

Maar:
Schrijf je nu in!

Toon urgent, wees specifiek en wees actief in je call to action

‘Ja ik wil X’
‘Start vandaag met X!’
‘Activeer X vandaag!’.

13 – Schrijven is herschrijven

Je eerste versie is niet geschikt voor publicatie. Ik denk dat elke copywriter en tekstschrijver dat zal beamen.

Het echte schrijfwerk begint met het herschrijven.

Maar bekijk dit vooral van de positieve kant. Schrijf in je eerste versie vrijuit. Schrijf eruit wat erin zit. En daarna komt ‘schrijven is schrappen’.

Doe eerst goed je huiswerk. Doe grondig onderzoek naar je doelgroep, naar je product en/of onderwerp en begin dan met schrijven. En geeft jezelf de mogelijkheid om vrijuit te schrijven.

Maar wees daarna wel streng tijdens het herschrijven. Je lezer verdient de best mogelijke tekst.

Hier een lijst met vragen om je werk te beoordelen:

  1. Komt de tekst na wat er in de kop wordt beweerd?
  2. Is de tekst interessant?
  3. Is het makkelijk te lezen?
  4. Is het geloofwaardig?
  5. Is het verleidelijk?
  6. Is het specifiek?
  7. Is het bondig?
  8. Is het relevant?
  9. Loopt de tekst lekker, heeft het een goed ritme?
  10. Is er een duidelijke call to action?

 

14 – Publiceer, test en herhaal

Jij hebt nu jouw beste versie geschreven. Van dat moment. Want nu komt het erop aan. Wat vindt je lezer ervan?

Dit is ook de meest leerzame fase van het proces, het meten van klantfeedback. En in dit digitale tijdperk is het een stuk makkelijk om het succes van je tekst te meten.

Zo heb je A/B testen. Dit houdt simpelweg in dat je een versie A aan testgroep 1 toont en versie B aan testgroep 2 en dan kijkt welke het meest succesvol is.

Belangrijk is dan wel vooraf te bepalen wat je wilt testen en met welk doel. Twee simpele voorbeelden.

Voorbeeld 1:
Ik wil weten welke kop bij mijn tekst de meeste lezers trekt. Ik maak dan een versie A met de huidige kop ’15 tips voor het schrijven van een goede tekst voor jouw website’ en maak een versie B met de kop ‘Wil jij betere online teksten schrijven?’. En wat ik dan ga meten is welke kop de meeste ‘kliks’ krijgt. Dus welke zorgt ervoor dat lezers geïnteresseerd raken en daadwerkelijk op mijn artikelen klikken om hem te lezen.

Voorbeeld 2:
Nu wil ik weten; houden mijn lezers van langere teksten met meer details of willen ze het graag kort en bondig? Versie A is dan deze tekst van ruim 3000 woorden en voor versie B kort ik hem in naar 1500 woorden. Ik behoud evenveel tips, maar schrijf per tip alleen een korte alinea.

Wat ik nu ga meten is hoe lang de bezoeker/lezer op mijn pagina blijft. Zie ik bijvoorbeeld dat versie B een langere bezoekerstijd heeft dan weet ik dat mijn lezer het liever kort en bondig heeft. Ik zal mijn tekst hierop aanpassen.

Belangrijk is om 1 aspect tegelijk te testen.

Als je meerdere dingen tegelijk test dan blijft het vaag welke aanpassing de uitkomst heeft beïnvloed. Test 1 aspect per keer en bouw je eigen onderzoekscentrum op.

Misschien kom je erachter na 10 teksten dat titel met een vraag 8 van de 10 keer beter worden geklikt. Of dat je langere teksten beter worden gelezen of meer worden gedeeld. Dit is belangrijke kennis over je doelgroep.

Daarom dat bedrijven/websites met blog vaak succesvoller zijn (mits ze het goed doen uiteraard). Je trekt er veel onlineklanten mee en je bouwt diepgaand kennis op van hun behoeftes, voorkeuren, afkeuren, etc.

Archiveer jouw opgedane klantkennis goed.

Test je tekst voor het ontwikkelen van de beste tekst

(A/B testen geeft inzicht voor wat het beste werkt voor jouw doelgroep)

15 – Gebruik social media

Promotie, een onmisbaar onderdeel om ervoor te zorgen dat je tekst daadwerkelijk wordt gelezen. Actieve en succesvolle bloggers zijn vaak meer tijd kwijt met promotie van hun content dan het schrijven ervan.

En met social media is dit makkelijk (en goedkoper) dan ooit. Maak daar dus gebruik van.

Naast promotie, geeft het je inzicht in je doelgroep (elk platform heeft zijn eigen data-analyses). En het geeft je doelgroep de mogelijkheid op je onderwerp te reageren of het te delen.

Bedenk goed welk platform in zetten. Zo is Facebook persoonlijker en vaak ludieker en is LinkedIn juist zakelijker en gericht op carrière.

Gebruik Social Media om jouw content te promoten

(Social media geeft jouw de mogelijk jouw content actief aan te bieden. Het kan jouw merknaam versterken en je komt in direct contact met je lezer)

Wat is het doel van jouw tekst?

Dit waren dan de belangrijkste tips voor het schrijven van een goede tekst. Tips die je schrijfwerk een betere basis geven en die je makkelijk meteen in praktijk kunt brengen.

Wilt het je toch niet lukken of heb je simpelweg er de tijd niet voor (er zit het nodige werk in het schrijven van een goede tekst) neem dan contact op met mij. Ik schrijf maar al te graag jouw teksten. Ik ben er ook goed in, al zeg ik het zelf.

Heb je nog vragen of andere tips die je niet in de lijst ziet? Laat een comment voor me achter. Ik hoor graag wat jij van deze lijst vindt en ik streef er naar binnen 48 uur te reageren.

Ik hoop van je te horen!

0 reacties